Туреччина розраховує на відновлення Чорноморської зернової угоди. З цією метою здійснюються тісні контакти з ООН.

Як пише ЦТС з посиланням на Anadolu, про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

"Хочу ще наголосити, що ми цінуємо та підтримуємо зусилля генерального секретаря Гутерріша", - сказав Ердоган. Він додав, що завдяки зусиллям Туреччини ООН підготувала новий пакет пропозицій для поновлення Чорноморської ініціативи.

"Технічні аспекти цього пакету глава нашого МЗС Хакан Фідан обговорив із російським колегою Лавровим під час візиту до Москви. І я, своєю чергою, детально обговорив це питання з паном Путіним. Я сподіваюся, що незабаром ми досягнемо хороших результатів, які виправдають очікування", - додав президент Туреччини.

Ердоган повідомив, що росія має два побажання в контексті відновлення зернової ініціативи: підключення "Россєльхозбанка" до системи розрахунків SWIFT, а також питання страхування суден.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш у своєму листі від 28 серпня запропонував посередницький механізм, який би сформувався в результаті транзакції SWIFT, а не безпосередньо, як того хотіла російська сторона. "В ООН також повідомили, що працюють над питанням страхування", - сказав Ердоган.

Відзначимо, що очільник МЗС України Дмитро Кулеба вже заявив, що Чорноморська зернова ініціатива може відновити своє функціонування, але не за рахунок шантажу і виконання забаганок росії. Міністр наголосив, що Україна наполягає на тому, що потрібно розвивати альтернативний коридор.

"Технічна можливість для цього є. Треба зміцнити додаткову можливість безпеки. Ми вже показали, що це працює. Ми бачимо, до речі, як з'являються країни, які виявляють інтерес до того, щоб допомогти нам в організації функціонування цього коридору на стабільній основі", - сказав Кулеба.

"Якщо наразі йти їм (росіянам) на поступки, вони повернуться, через місяць вони знову вийдуть і висунуть нові вимоги. І третє, паралельно з огляду на те, що росії вірити не можна, потрібно розвивати альтернативні морські коридори до Чорноморської зернової ініціативи. Що Україна успішно робить, і ви знаєте про кораблі, які вже вийшли", - сказав Кулеба.

Раніше експерти відзначали, що зернова угода, хоча і відіграла позитивну роль на певному етапі, фактично, санкціонувала під егідою ООН морське ембарго з боку країни-агресора щодо України, дозволяючи росії в односторонньому порядку блокувати міжнародний морський шлях у Чорному морі. Тому потрібне не повернення до формату зернової угоди, а повне розблокування морських торгових шляхів у регіоні.