Один з найбільших світових портових операторів - DP World з ОАЕ - уклав угоду про стратегічне партнерство з турецькою Evyap Group, згідно з якою придбає порт Ев’яп (Evyapport) у затоці Ізміт.

Як пише ЦТС з посиланням на Splash, ця транзакція, за умови схвалення регулюючими органами Туреччини, дозволить DP World володіти 58% порту Ев’яп в обмін на 42% контейнерного терміналу порту Яримджа, що також розташований в затоці Ізміт.

Evyapport є четвертим за величиною приватним портом Туреччини на площі 265 000 кв. м з контейнерним терміналом потужністю перевалки 855 тис. TEU на рік, нафтовим терміналом і терміналом для перевантаження генеральних вантажів.

В свою чергу, термінал DP World в порту Яримджа обробляє 700 тис. TEU на рік при потужності в 1,15 млн TEU.

"Співпраця має на меті підвищити продуктивність, скоротити час виконання робіт, забезпечити безпеку та розширити пропозицію послуг, що принесе користь турецькій торгівлі", - йдеться в релізі DP World.

Нагадаємо, в липні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло DP World до переліку міжнародних спонсорів війни. Причиною такого рішення послужило те, що компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів не лише не припиняє вести бізнес з рф, а й посилює співпрацю з агресором. Зокрема, підписала угоду з російською державною корпорацією "Росатом" щодо розвитку Північного морського шляху.

Раніше глобальний портовий оператор цікавився концесією в порту Південний, а президент Володимир Зеленський в 2021 році закликав компанію з ОАЕ активніше інвестувати в українські порти.