Голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко прокоментував обшуки, пов'язані із закупівлями для потреб галузі, що проводить в компанії Національне антикорупційне бюро України.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АТ УЗ.

Зокрема, правоохоронцям надано доступ до домашніх та робочих приміщень працівників товариства, які передбачені ухвалою суду в рамках розслідування, пов'язаного з діяльністю філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця".

"Серед моїх першочергових завдань на позиції керівника "Укрзалізниці" - подолання корупційних схем. Сьогодні особисто надав усі роз'яснення НАБУ щодо можливих зловживань у закупівлях. Хоча перевірки закупівель проводяться за той період, коли вони не входили до зони моєї відповідальності. Ми відкриті до будь-яких перевірок, готові сприяти слідчим діям та підтримувати розслідування всіх можливих зловживань у компанії", - зазначив голова правління АТ УЗ.

Зазначається, що компанія співпрацює з НАБУ, СБУ, Національною поліцією, прокуратурою та САП. Вже прийнято низку кадрових та адміністративних рішень, про які буде повідомлено згодом. 

Крім того, "Укрзалізниця" розпочала низку власних службових розслідувань. Так, до правоохоронних органів у 2023 році передано близько 20 справ.

Нагадаємо, ЦТС писав, що НАБУ та САП викрили схему отримання неправомірної вигоди посадовцем "Укрзалізниці" за сприяння в укладенні договорів з "потрібними постачальниками" для потреб залізниці. "За свої "послуги" він отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний в автосалоні за 1,55 млн грн", - йшлося в повідомленні НАБУ.

22 травня 2023 року НАБУ і САП затримали двох учасників групи, яка надавала неправомірну вигоду посадовцю. Наступного дня затримано заступника директора філії "ЦЗВ" АТ "Укрзалізниця". Також детективи відшукали автомобіль, предмет неправомірної вигоди, в одному із населених пунктів Львівської області. Автівку вилучили з метою забезпечення збереження речового доказу і вирішення питання про спеціальну конфіскацію.