Китайські імпортери починають відмовлятися від законтрактованих раніше партій кукурудзи з України через політику уряду КНР, спрямовану на підтримку місцевих фермерів.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Bloomberg.

"Китайські покупці вже відмовилися від чотирьох-шести вантажів української кукурудзи, які мали доставити до Китаю з квітня до червня. Ці контракти було розірвано протягом останніх двох тижнів і в майбутньому таких випадків може стати більше", - зазначило агентство.

Співрозмовники повідомили агентству, що покупці скасували замовлення після втручання китайських митників, які попросили трейдерів обмежити імпорт, щоб зменшити надлишок пропозиції кукурудзи на внутрішньому ринку і підтримати ціни для місцевих фермерів перед посівною.

Китайські трейдери можуть завозити кукурудзу до спеціальних митних зон, де вона переробляється на корм для тварин, на який діє нижча ставка податку. Однак місцева влада вже попередила трейдерів і переробників, щоб вони не будували нових потужностей для переробки в прикордонних зонах і скоротили імпорт кукурудзи порівняно з минулим роком.

Відзначимо, що традиційно Китай був найбільшим імпортером української кукурудзи. В 2023 році саме інформація про закупівлю китайськими імпортерами великих суднових партій української кукурудзи стала одним з передвісників майбутньої стабільної роботи чорноморського коридору до портів Великої Одеси.