Національне агентство з питань запобігання корупції виключило з переліку міжнародних спонсорів війни американську компанію Liberian International Ship & Corporate Registry (LISCR). Компанія надіслала лист до НАЗК, де зазначила про виконання умов, які дозволяють виключити її з переліку.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію НАЗК.

"Зокрема, LISCR повідомила, що усі судна російського "Совкомфлоту" були вилучені з Ліберійського міжнародного суднового і корпоративного реєстру. Відтепер спроможність росії транспортувати свою нафту стала ще обмеженішою, ізоляція від цивілізованого світу глибшою, а можливості отримувати "нафтодолари" - меншими", - йдеться в повідомленні.

Попри те, що санкції мали суттєво зменшити доходи рф від експорту нафти, агресор все одно знаходив різні шляхи для продовження торгівлі та обходу таких обмежень.

Так, у 2022 році, найбільша судноплавна компанія рф "Совкомфлот" передала функції з управління своїми майже 100 суднами до компанії SCF Management Services Dubai LTD (Об'єднані Арабські Емірати). Раніше, ці самі судна "Совкомфлот" передавав в управління компанії SCF Management Services Ltd, зареєстрованої в Санкт-Петербурзі.

Згодом SCF Management Services Dubai LTD все ж змінила свою назву на SUN SHIP MANAGEMENT. Однак, засновником вказаної компанії залишилась SCF Overseas Holding, яка афілійована саме АО "Совкомфлот".

При цьому, 80 з майже 100 танкерів "Совкомфлоту" були зареєстровані під прапором Ліберії. Відповідно, реєстрація та обслуговування суден здійснювалася Ліберійським міжнародним судновим і корпоративним реєстром. Це дозволяло суднам підсанкційного "Совкомфлоту" продовжувати перевозити та торгувати своєю нафтою, що є критично необхідним для російської економіки та доходів Кремля.

"Рішення LISCR про анулювання реєстрації усіх суден компаній SCF Management Services LTD та SUN SHIP MANAGEMENT позбавляє росію ще однієї лазівки з обходу санкцій", - додали в НАЗК.

Нагадаємо, ЦТС писав, що найбільша російська судноплавна компанія - "Совкомфлот", що знаходиться під західними санкціями - в перші дні 2024 року здійснила масове переведення свого флоту під прапор Габону. Реєстр суден згаданої центральноафриканської країни демонстрував найшвидше зростання. Так, в 2023 році прапор Габону виріс на 130,6%. Цьому сприяла велика кількість російського тоннажу, що був переведений під прапор Габону після початку повномасштабної війни росії проти України.

За даними дослідницької групи Navigating Russia, станом на 11 січня 2024 року близько 46 танкерів "Совкомфлоту", раніше зареєстрованих у Ліберії, масово змінили прапор у Габоні.