Міністерство енергетики та інфраструктури Об’єднаних Арабських Еміратів заборонило вхід у свої води суднам під прапором Камеруну. Ці заходи безпеки направлені на дотримання санкцій, адже судна можуть перевозити російську нафту.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg.

Наразі росія зібрала значний тіньовий флот танкерів, щоб забезпечити перевезення своєї нафти всупереч санкціям США. Виявилось, що частина цього флоту почепила прапор Камеруну.

У середині минулого року Камерун було визначено як країну з "високим ризиком", очевидно, що судна не пройдуть перевірку безпеки під час їхнього заходу в порти.

Флот нафтових танкерів, зареєстрований у Камеруні, невеликий, але більшість з них заходили в російські порти минулого року.

Повідомляється, що з 14 нафтовозів під прапором Камеруну, які здатні перевозити нафту з російських портів, 11 зробили це впродовж останніх 12 місяців.

У Bloomberg наголосили, що на цю кількість суден припадає менше ніж 1% загальних поставок нафти з росії.

При цьому в останньому звіті Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), дослідницької організації, що базується в Гельсінкі зазначалося, що Дубай є операційним хабом для тіньових поставок російської сирої нафти. Із тих танкерів так званого "тіньового флоту", які обходять санкції та обмеження цін на нафту, 41% зареєстровано в Об’єднаних Арабських Еміратах. Також згідно з аналізом CREA, 12% танкерів "тіньового флоту" припадає на Індію, по 8% - на В’єтнам, Гонконг і Китай.

Також нагадаємо, що за словами західних чиновників і відповідно до даних про експорт рф, обмеження ціни на російську нафту майже повністю обходитьсяОдин високопоставлений європейський урядовець заявив, що "майже жодна" з поставок нафти рф морем у жовтні 2023 року не була здійснена за ціною нижче 60 доларів за барель, яку запровадили країни G7 та їх союзники. 

Занепокоєння західних чиновників підкріплюється офіційною російською статистикою щодо продажу нафти в жовтні, яка, за словами Москви, свідчить про те, що середня ціна, отримана за барель, перевищувала 80 доларів. Хоча економічна статистика від рф ставиться під сумнів під час війни, зафіксований рівень є основою для визначення того, як Москва оподатковує експорт нафти. 

Стрибок цін завдав удару по зусиллях G7 щодо обмеження грошей, які надходять до Кремля для фінансування повномасштабного вторгнення в Україну.