Приватний чеський залізничний оператор RegioJet розглядає можливість закупівлі пасажирських вагонів у Крюківського вагонобудівного заводу. Для цього планується візит на українське підприємство.

Як передає ЦТС, про це розповів власник RegioJet Радим Янчура в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

На запитання, чи на часі проект щодо придбання 1 тис. вагонів у КВБЗ, про що Янчура заявляв влітку, власник RegioJet відповів: "Ми готові розпочати з кількох десятків вагонів. Маємо в планах поїздку на підприємство".

Нагадаємо, що в липні в інтерв’ю Forbes Радим Янчура заявив, що йому сподобалася якість нових вагонів виробництва українського заводу, "але українські стандарти трохи відрізняються від європейських".

"У ЄС зараз бум на залізничні перевезення, і замовити нові вагони практично неможливо, треба ставати у чергу. Українські компанії, які будують та обслуговують залізничний рухомий склад, зараз мають унікальний шанс для виходу на європейський ринок. Єдине, що їм треба - освоїти європейські стандарти.

Я готовий замовити у ваших виробників 1000 таких вагонів, якщо вони будуть адаптовані до стандартів ЄС і коштуватимуть не більше 1 млн євро за одиницю", - додав топ-менеджер.

Відзначимо, що в останньому інтерв’ю Інтерфакс-Україна він повідомив, що у сполученні Прага-Перемишль у компанії зараз курсують два потяги вартістю 15 млн євро. Для їх придбання було залучене кредитне фінансування. 

Для порівняння можна згадати, що УЗ планує придбати 44 вагони за 1,9 млрд грн, що приблизно дорівнює в середньому ціні в 1 млн євро за одиницю. Щодо ЄС, то, наприклад, Trenitalia замовила консорціуму Škoda та Titagarh Firema 370 вагонів нічних поїздів на 732 млн євро; CAF поставить 300 вагонів для залізниць Нідерландів на суму більш ніж 600 млн євро; Ceske drahy замовили 20 дев’ятивагонних складів локомотивної тяги за 500 млн євро. Тобто в європейських країнах вартість одного пасажирського вагона в середньому складає від 2 млн євро за одиницю і більше.

Читайте також Мрію запустити нічний поїзд з Праги до Мукачева, – інтерв'ю з власником RegioJet Радимом Янчурою