Росія відвантажує на експорт нафту через свої порти зі швидкістю, близькою до найвищої за останні 4 місяці.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це повідомляє Bloomberg.

За даними агентства, морські поставки нафти з росії "мало змінилися" за чотири тижні, що передували 5 листопада, і становили 3,48 млн барелів на добу.

Цей показник дещо знизився з 3,5 млн барелів на день, які поставляли щодня за період до 22 жовтня. Це також нижче пікового значення (близько 3,6 млн барелів на добу), зафіксованого в травні.

"Тижневе падіння відображає зниження поставок із західних портів росії на Чорному і Балтійському морях, яке було частково компенсоване збільшенням обсягів, що йдуть з експортних терміналів на тихоокеанському узбережжі.

Оскільки більша частина поставок минулого тижня припала на вищу ставку експортного мита за листопад, падіння тижневих доходів Кремля від експортного мита на нафту було приглушене. Тим часом середній чотиритижневий показник зростав 14-й тиждень поспіль, досягнувши нового максимуму за період з початку січня", - додає Bloomberg.

Зазначається, що загальні нафтогазові доходи рф в жовтні злетіли до найвищого рівня з квітня 2022 року.

За звітний період до 5 листопада до Китаю відправили 1,1 млн барелів на добу, до Індії - 1,12 млн. Поставки до Болгарії становили в середньому близько 104 тис барелів на добу, до Туреччини - доставили 443 тис. Ще близько 103 тис барелів на добу припало на "невідомі напрямки", і більша частина цих вантажів проходить через Суецький канал, пише агентство.

За прогнозами аналітичної компанії Kpler, морські відвантаження російської нафти в листопаді можуть зрости на 200 тис барелів на добу порівняно з жовтнем, досягнувши рекордних значень з травня цього року.

Нагадаємо, що в третьому кварталі 2023 року оператори морських портів росії перевалили 221 млн тонн вантажів, що на 5,5% більше аналогічного періоду 2022 року. При цьому, порти країни-агресора в Азово-Чорноморському регіоні нарощують перевалку найдинамічніше, порівняно з портами інших басейнів. Нафти за 9 місяців поточного року у всіх портах рф було оброблено 204,3 млн т, що на 6% більше, ніж в 2022 році.

Раніше повідомлялося, що у вересні лише з чорноморських портів рф було експортовано в порушення ембарго ЄС понад 1 млн т нафтопродуктів. Було навіть зафіксовано 6 прямих рейсів з російських портів до портів країн ЄС та США з подібним вантажем.