Чеський приватний залізничний оператор RegioJet планує в листопаді 2023 року запустити поїзд Чоп-Прага, повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"RegioJet почне виконувати рейси Чоп-Прага десь з листопада. З перевізником у нас зараз два проекти на виході: рейси Чоп-Прага та Перемишль-Берлін-Ганновер", - зазначив він.

Лященко додав, що УЗ не має в достатній кількості власного рухомого складу для євроколії. "Стратегічно ми, звісно, бачимо себе гравцем на цьому полі. З часом може бути створена європейська пасажирська компанія УЗ, так само, як з'явилася на ринку вантажних перевезень Cargo Polska. Проте це доволі складний і тривалий процес. Крім того, потрібен рухомий склад: вагони, локомотиви", - підкреслив він.

За словами очільника "Укрзалізниці", RegioJet буде повністю покривати операційні витрати, а модель розподілу прибутку від продажу квитків з УЗ наразі ще обговорюється. "Нещодавно у нас відбулась зустріч із Радімом Янчуром власником RegioJet. Ми підтвердили подальші кроки", - підсумував він.

Зазначимо, що влітку RegioJet анонсував запуск поїзда від Кошице до Чопа. "Ми хочемо розширити наш діючий залізничний маршрут від Кошице до Чопа, а в перспективі - до Мукачева. А вже потім поєднати наш поїзд з поїздами "Укрзалізниці" і організувати перевезення до Івано-Франківська, Чернівців та інших міст на заході України", - повідомив тоді власник RegioJet Радим Янчура в інтерв'ю ЦТС. Він додав, що оскільки європейська колія доходить аж до Мукачева, є бажання запустити прямий нічний поїзд з Праги до Мукачева, аби люди могли сісти на поїзд увечері в Празі, а прокинутись вже у Мукачеві.

Нагадаємо, у вересні RegioJet подав заявку до Управління залізничного транспорту Польщі на виконання рейсів нічного поїзда у сполученні Перемишль-Ганновер. Заплановане щоденне курсування поїздів. При цьому придбати квитки на них можна буде лише у міжнародному сполученні, тобто між польськими і німецькими станціями.

З червня 2022 року RegioJet запустив щоденне курсування нічних поїздів із Праги до Перемишля, з подальшою пересадкою на поїзд УЗ до Львова, Тернополя, Хмельницького, Вінниці, Києва (згодом також до Дніпра, Запоріжжя, Полтави та Харкова). Чеський оператор за перше півріччя 2023 року перевіз на маршруті Прага-Перемишль 111 тис. пасажирів.