Вугілля, видобуте на окупованих росією територіях України, цього року експортувалося до Туреччини, яка є членом НАТО.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Forbes з посиланням на дані російської митниці.

За лютий-липень 2023 року близько 160 400 тонн вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей прибуло до Туреччини. Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили, що вони відправляли вугілля з двох регіонів до Туреччини протягом цього періоду.

Дані постачальника комерційної торгової інформації свідчать, що вугілля щонайменше від десяти виробників надходило до Туреччини в період із лютого до липня. За даними статистики, Туреччина була найбільшим експортним напрямом вугілля з окупованих регіонів України - на її частку припало 95% постачань за цей період.

Туреччина на відміну від США та ЄС, не обмежувала торгівлю з росією чи окупованими нею територіями України. З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, Туреччина - член НАТО, який підтримує зусилля Києва щодо відсічі агресії рф - неодноразово заявляла, що визнає територіальну цілісність України. 

Також Анкара відіграла важливу роль у посередництві угоди між воюючими країнами, яка дозволяла експорт українського зерна через Чорне море.