Законодавство ЄС дозволяє без додаткових договорів чи внесення змін до законів перенести ветеринарний та фітосанітарний контроль для української аграрної продукції з кордону до морських портів. Польський уряд готовий це зробити.

Як пише ЦТС з посиланням на Latifundist, про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

"Всі ви знаєте про черги на ветеринаринй та фітосанітарний контроль на польських кордонах. Ми зараз активно працюємо як з поляками, так і з Єврокомісією, щоб цей контроль забрати з кордонів і перенести хоча б в місця призначення, а саме в порти, як в польські, так і інші порти країн Євросоюзу, до яких потрапляє наша аграрна продукція", - сказав Дмитрасевич.

За його словами, польський уряд підтримує таке рішення. Наразі ветеринарний контроль практично не проводиться на кордоні з Угорщиною.

Посадовець зазначив, що в України нас вже є досвід, коли перевірки аграрної продукції на кордоні з Польщею майже не проводилися. Тоді вдавалося вивозити через польські кордони 800 тис. т зерна на місяць. У серпні цей показник склав 500 тис. т.

Раніше Українська зернова асоціація офіційно звернулася до виконавчого віце-президента, комісара з питань торгівлі Європейської Комісії стосовно оптимізації альтернативних маршрутів експорту зерна з України до європейських портів з подальшим відвантаженням до третіх країн.

Зокрема, ЄС попросили запровадити "зелені коридори" для української сільськогосподарської продукції до морських портів країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії, які включатимуть: перенесення санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю з пунктів пропуску на кордоні з Україною на територію країни призначення, що забезпечить значне збільшення експорту; та запровадження субсидій від Європейської Комісії для компенсації європейським перевізникам додаткових логістичних витрат на транзитні перевезення та часткової компенсації європейським портам - так званих портових витрат на українське зерно.