Прохід цивільних суден тимчасовим коридором, організованим Україною в Чорному морі, не має стосунку до теми відновлення зернової угоди.

Як пише ЦТС з посиланням на російський Інтерфакс, так сьогодні сказав прес-секретар президента рф Пєсков, коментуючи те, що вже два судна скористалися цим коридором, вийшовши з Одеського порту.

"Це не має відношення до перспектив відновлення зернової угоди, - відповів він. - Перспектива відновлення зернової угоди безпосередньо залежить від предметного, не на словах, а на ділі виконання обіцянок, які були перед російською стороною".

"Це зовсім інша субстанція, і тут наше військове відомство, безумовно, здійснює необхідний моніторинг", - додав Пєсков.

Між тим, як повідомляє Інтерфакс, на майбутній зустрічі очільників МЗС росії і Туреччини заплановане обговорення постачання 1 млн т зерна з рф до Туреччини за фінансового забезпечення з боку Катару. Це зерно росія пропонує поставити за пільговою ціною для переробки в Туреччині і подальшого постачання в інші країни. В Кремлі цей політичний проект називають "оптимальною робочою альтернативою" зерновій угоді.

Нагадаємо, що 27 серпня з порту Одеса вийшло друге судно, яке скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з чорноморських портів України. Наразі балкер Primus успішно пройшов Босфор і до середини вересня має доставити в порт Дакар вантаж металопродукції.

У зв’язку з цим міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у Парижі, що Україна зацікавлена у відновленні функціонування чорноморської зернової ініціативи, та водночас має намір розвивати альтернативний шлях експорту агропродукції, яким уже скористалися два судна.