В порту Поті відбулася урочиста церемонія закладки капсули, присвяченої початку будівництва мультимодального терміналу АТ "Роті Transterminal".

Про це пише ЦТС з посиланням на Ліга Бізнес.

Цей проект є спільним зусиллям грузинської та казахстанської сторін.

Для його реалізації було створено спільне підприємство Roti Transterminal, де PTC Holding з Казахстану та грузинські партнери володіють по 50% акцій.

Згідно із заявою директора з розвитку "PTC Holding" Олжаса Арикбаєва, починаючи з вересня 2023 року, проект перейде в активну фазу, і очікується, що в першому кварталі 2024 року термінал буде введено в експлуатацію.

Кошторисна вартість проекту зараз оцінюється в діапазоні 15-20 млн доларів. Термінал займатиме площу 8 гектарів, його продуктивність на першому етапі досягне 80 тисяч контейнерів на рік.

Голова правління PTC Holding Тимур Карабаєв наголосив, що будівництво портового терміналу в Поті стане першим інфраструктурним проектом з Казахстану, що реалізується в цьому порту, який є ключовим елементом Транскаспійського Міжнародного Транспортного Маршруту (ТМТМ).

"Це має важливе значення для казахстанських підприємств, особливо у світлі поточної геополітичної ситуації, і дозволить диверсифікувати логістичні маршрути", - зазначив він.

Міністр економіки Грузії Леван Давіташвілі зазначив, що співпраця між Грузією та Казахстаном зараз переходить на новий рівень розвитку.