"Російські залізниці" (РЖД) знаходяться в очікуванні виділення цільового кредиту для фінансування контракту по модернізації мережі залізниць Куби, про що з кубинською стороною домовилися майже чотири роки тому.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про плани реконструкції залізниць на Кубі російські залізничники згадали у презентації на форумі "Росія-Африка".  

"Планується продовжити взаємодію з кубинською стороною та російськими фінансовими інститутами щодо виділення цільового експортного кредиту на реалізацію проекту відновлення та модернізації залізничної інфраструктури Куби в рамках підписаного контракту", - сказано в презентації. З неї ж витікає, що досі не розпочата підготовка техніко-комерційної пропозиції по реалізації першого етапу контракту. Вона може розпочатися лише після виділення урядом країни-агресора відповідного цільового кредиту.

Нагадаємо, що в жовтні 2019 року РЖД і Союз залізниць Куби підписали контракт, який передбачає, що протягом 10 років росіяни мають модернізувати понад 1000 км залізничних магістралей на острові з використанням російських матеріалів та обладнання. Чотири роки тому ці роботи оцінювалися в 1,88 млрд євро. При цьому умови проекту були погоджені ще в 2017 році.

Як відомо, після початку повномасштабного вторгнення в Україну в росії не вистачає коштів на реалізацію великих інфраструктурних проектів. Зокрема, уряд країни-агресора поки що не зміг виділити кошти на будівництво залізничного Північного широтного ходу.