В ніч на 27 січня Могилівське відділення "Білоруської залізниці" відправило до станції Унеча Московської залізниці "Російських залізниць" (РЖД) пожежний поїзд у складі 8 цистерн та вагона-насосної станції.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Спільноти залізничників білорусі.

Як зазначають білоруські залізничники, відправка пожежного поїзда до рф здійснювалася у рамках розробленої перед російським вторгненням в Україну єдиної системи технічного прикриття залізниць держав-членів ОДКБ. Це страхувальний захід на випадок здійснення нових атак Збройними силами України на об'єкти критично важливої ​​інфраструктури росії, що здійснюються як відповідь на російську військову агресію.

"Частота здійснення подібних диверсійних операцій на території росії останнім часом значно зросла і рятувально-відновлювальні засоби РЖД, що залучаються до гасіння пожеж, схоже не справляються зі збільшеним навантаженням", - пишуть автори білоруського залізничного порталу.

За їхніми даними, розміщення пожежних засобів "Білоруської залізниці" планується на території Московської залізниці РЖД на тривалий період для подальшого оперативного переміщення до вогнища загоряння у разі виникнення такої необхідності.

Наводиться інформація, що зараз Московська залізниця має 27 власних пожежних поїздів. Всього РЖД має у своєму розпорядженні близько 300 таких потягів.

Нагадаємо, що лише в січні українськими дронами було атаковано завод "Новатек" у порту Усть-Луга на Балтиці. Ліквідація пожежі тривала півтори доби. Також завдано ударів БПЛА по єдиному російському НПЗ на узбережжі Чорного моря - поблизу порту Туапсе, та НПЗ в Ярославлі.