В росії реалізуються відразу декілька проектів будівництва або перепрофілювання портових терміналів для перевалки хімічних вантажів, які мають стати альтернативою терміналам портів країн Балтії та України, через які рф здійснювала перевалку цих вантажів до того, як розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Як пише ЦТС, про ці проекти розповів заступник керівника "Росморрічфлоту" Борис Ташимов.

Зокрема, за словами російського посадовця, у Великому порту Санкт-Петербург йде розвиток Балтійського балкерного терміналу та перепрофілювання роботи АТ "Морський порт Санкт-Петербург". До кінця 2024 року перевалочна потужність орієнтованих на роботу з міндобривами терміналів тут становитиме 15 млн т.

У порту Усть-Луга також йде будівництво терміналів для перевалки добрив загальною потужністю 20 млн т. Будівництво ведуть компанії "Єврохім" та "Ультрамар", запуск терміналів в експлуатацію запланований на 2025 рік.

Крім цього, проводить проектування терміналу для обробки рідких хімічних вантажів компанія "Балтійський метанол". Запланований термін реалізації проекту - 2028 рік.

У порту Висоцьк планується перепрофілювання під перевалку метанолу терміналу РПК "Висоцьк-Лукойл". Вже наступного року термінал зможе перевалювати до 1 млн т вантажів.

І нарешті, вже з кінця 2023 року заплановано початок перевалки аміаку та карбаміду в порту Тамань.

Як вже писав ЦТС, останній має замінити країні-агресору зупинений в день початку повномасштабної війни проти України експортний маршрут через порт Південний. Перша черга терміналу матиме потужність 2 млн т/рік. Другий етап передбачає зростання потужностей комплексу до грудня 2025 року до 3,5 млн т аміаку та 1,5 млн т карбаміду на рік.

Термінал стане першим подібним об'єктом в рф, оскільки раніше перевалка аміаку здійснювалася в іноземних портах (переважно в Україні).

Як відомо, тема відновлення транзиту російського аміаку територією України постійно була однією з вимог російської сторони при обговоренні стабільної роботи зернового коридору. Разом з тим, чим далі росіяни просувалися в будівництві терміналу в Тамані, тим сильніше вони уникали реальних перемовин по темі аміаку.

"99,9% росія покине зернову ініціативу в липні. Два основні фактори, на мою думку: Ердоган успішно виграв вибори. Російських олігарх Дмитро Мазепін відрапортував путіну, що термінал для експорту аміаку з рф вже майже добудовано, а це означає, що аміакопровід Тольятті-Одеса вже і не такий важливий", - заявляла з цього приводу посол МЗС Україниз особливих доручень Ольга Трофімцева.