Уряд рф затвердив "дорожню карту" будівництва в порту Тамань першого в росії терміналу з перевалки аміаку та азотних добрив. Новий комплекс, який планується запустити в роботу наприкінці 2023 року, має замінити країні-агресору зупинений в день початку повномасштабної війни проти України експортний маршрут через порт Південний.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Комерсант.

Протягом 2023 року, згідно з планом, місцева влада та "Російські залізниці" (РЖД) мають вирішити з "Тольяттіазотом" давні питання щодо земельних ділянок та розширення інфраструктури.

Очікується, що "Тольяттіазот", який входить до групи "Уралхім", запустить першу чергу терміналу потужністю 2 млн т/рік наприкінці поточного року.

Другий етап передбачає зростання потужностей комплексу до грудня 2025 року до 3,5 млн т аміаку та 1,5 млн т карбаміду на рік.

Відзначається, що термінал стане першим подібним об'єктом в рф, оскільки раніше перевалка аміаку здійснювалася в іноземних портах (переважно в Україні).

Однак, російські експерти побоюються, що терміни запуску першої черги терміналу можуть бути не дотримані. Більш реалістичною вважається можливість запуску термінала у другому кварталі 2024 року.

До початку повномасштабного російського вторгнення основним маршрутом експорту російського аміаку був трубопровід "Тольятті-Одеса". По ньому прокачувалося в середньому 2,5 млн т аміаку на рік. Створити альтернативу українському напрямку рф намагається вже близько 20 років, але активне будівництво комплексу на узбережжі Чорного моря розпочалося лише наприкінці 2022 року.

Як вже писав ЦТС, під приводом неможливості відновлення українського транзиту своїх азотних добрив рф перманентно намагається тиснути, аби обмежити роботу Чорноморського зернового коридору.