За підсумками 2022 року росія вчергове увійшла до топ-20 світових агроекспортерів, збільшивши свою частку у світовому експорті з 1,9% до 2,1% та піднявшись з з 18-го на 17-й рядок у рейтингу.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Комерсант з посиланням на дані ITC Trade Map.

В грошовому вираженні за підсумками минулого року російський експорт продукції АПК зріс на 12%, до 41,6 млрд дол. Серед найбільших покупців російського продовольства - Китай (12,3%), Туреччина (12,2%), Казахстан (8,2%), Білорусь (6,7%), Південна Корея (5,6%) та Єгипет (5,3%).

Основним експортним товаром були зернові, на яких країна-агресор в 2022 році заробила 13 млрд дол. Також рф змогла збільшити експорт масложирової продукції, збільшивши долю її поставок з 15,6% в 2019 році до 22% в 2022-му.

Як пояснюють самі росіяни, збільшенню зазначених показників сприяло зменшення експорту агропордукції з боку України. Що, як відомо, обумовлено війною, яку рф веде проти нашої країни, та блокуванням росією українських морських портів. Ще одним фактором, про який не говорять російські експерти, є вивезення росіянами на експорт краденого українського збіжжя.

Прикметно, що по іншим позиціям агроекспорту, що не є критичними для України (таким як м’ясна чи молочна продукція), позиції рф не змінилися або ж навіть погіршилися.

Нагадаємо, що за останні тижні в росії неодноразово заявляли, що 18 липня може стати датою завершення дії Чорноморської зернової ініціативи, завдяки якій Україна мала змогу хоча б частково здійснювати експорт агропродукції з портів Великої Одеси.

В МЗС України не виключили, що це дійсно може трапитися. "99,9% росія покине зернову ініціативу в липні. Два основні фактори, на мою думку: Ердоган успішно виграв вибори. Російських олігарх Дмитро Мазепін відрапортував путіну, що термінал для експорту аміаку з рф вже майже добудовано, а це означає, що аміакопровід Тольятті-Одеса вже і не такий важливий", - вважає посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева.

Відзначимо, що в травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в травні 1184 суден.