АТ "КазТрансОйл" в порту Актау відвантажило на експорт 19,2 тис. тонн нафти з родовища Тенгіз у напрямку нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан у першому кварталі 2023 року, повідомили в компанії, пише ЦТС.

Першу партію нафти у майже 10 тис. тонн відвантажили 23 березня на танкер President Heydar Aliev. Другу партію нафти масою 9,26 тис. тонн відправлено 27 березня танкером Shusha.

На початку лютого 2023 року після землетрусів у Туреччині "КазТрансОйл" отримав повідомлення про форс-мажорні обставини у зв'язку з тимчасовим призупиненням вантажних операцій морського терміналу Джейхан. У зв'язку з цим старт експорту нафти з порту Актау до Баку з подальшим транспортуванням нафтопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан, запланований на лютий 2023 року в кількості 120 тис. тонн, було припинено.

У грудні минулого року в рамках доручення щодо диверсифікації напрямів експорту було розроблено проект "дорожньої карти". У документі акцент зроблено на розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту у напрямку портів Азербайджану, Грузії та Туреччини, а також на експортні напрямки до КНР та Ірану, повідомляв міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков.

Між АТ НК "КазМунайГаз" та державною нафтовою компанією Азербайджану SOCAR укладено угоду, яка передбачає транспортування 1,5 млн тонн нафти з родовища Тенгіз на рік у напрямку нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан.