В 2023 році німецькі підприємства відмовляться від закупівлі російської сирої нафти.

Як пише ЦТС з посиланням на Вloomberg, це виходить з заяви пресслужби Міністерства економіки ФРН.

"Повідомлення про те, що Німеччина замовила російську сиру нафту, є хибними. Нафтовидобувні компанії на нафтопереробних заводах у містах Лойн і Шведт більше не замовлятимуть російську сиру нафту в новому році", - стверджують в німецькому міністерстві, заперечуючи інформацію керівництва "Роснєфті", про буцімто запит від Німеччини на закупівлю нафти в першому кварталі наступного року.

Замість російської сировини німецькі підприємства планують використовувати нафту з Казахстану.

Зокрема, в Міністерстві економіки ФРН проінформували, що нафтопереробний завод у Шведті станом на січень має "зарезервовані потужності для казахстанської нафти у трубопровідній системі".

Нагадаємо, що 5 грудня набрав чинності пакет санкцій Євросоюзу по відношенню до рф, який серед іншого заборонив надання послуг із транспортування російської нафти морським шляхом. Разом з тим, країнам ЄС все ще дозволяється закуповувати нафту, що постачається трубопроводом із росії, до того часу, поки Рада ЄС не прийме рішення про запровадження відповідної заборони.

Відзначимо, що влітку росія неодноразово призупиняла роботу морського нафтового терміналу КТК у Новоросійську на узбережжі Чорного моря. Даний термінал є основним маршрутом експорту казахстанської нафти - на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Це відбувалося після того як президент Казахстану Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем і натякнув, що Казахстан готовий замінити нафту з рф на ринку ЄС.