Казахстан за неповні півроку став одним із найважливіших закордонних партнерів Latvijas dzelzcels (LDz, "Латвійська залізниця"), казахстанський напрямок тепер забезпечує близько чверті всього обсягу вантажів, що перевозяться LDz, йдеться в повідомленні латвійської залізниці компанії.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

Голова правління LDz Маріс Клейнбергс у ході поїздки до Казахстану провів зустріч із керівником "Казахстан темир жоли" Нурланом Сауранбаєвим. Глави обох компаній відзначили великий потенціал вантажних залізничних перевезень та домовилися про ще тіснішу співпрацю у цій сфері.

"Майже за півроку Казахстан став одним із найважливіших зарубіжних партнерів LDz - наразі вантажні перевезення з Казахстаном становлять приблизно одну четверту частину нашого обсягу вантажів, і тісна співпраця залізниць обох держав у цій сфері має зараз стратегічне значення. Керівник "Казахстанської залізниці" під час нашої зустрічі також підтвердив великий потенціал Євразійського транспортного коридору у сполученні Латвія-Казахстан", - зазначив Клейнбергс.

У січні-липні 2022 року між Латвією та Казахстаном перевезено 2,71 млн тонн вантажів, що у 23,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. У тому числі 2,34 млн тонн склав імпорт вугілля з Казахстану, також збільшився імпорт нафтопродуктів - у цьому сегменті вантажів було перевезено 44,3 тис. тонн.

Зі зростанням обсягу поставок лісових, металевих, хімічних вантажів та сільгосппродукції експорт із Латвії до Казахстану залізницею за підсумками 7 місяців поточного року зріс у 2,5 раза.