Бразильський авіаносець SÃO PAULO (колишній французький корабель CLEMENCEAU II) вирушив на буксирі з Бразилії до турецького порту Аліага, де його планують розібрати.

Екологи засудили плани Бразилії щодо відправки та утилізації корабля в Туреччині як незаконні та небезпечні, пише ЦТС із посиланням на MarineInsight.

Зокрема, таке рішення порушує Базельську та Барселонську конвенції, а також Ізмірський протокол про запобігання забруднення Середземного моря небезпечними відходами.

Бразилія придбала авіаносець SÃO PAULO у Франції в 2000 році. Торік бразильський ВМФ вирішив відмовитися від корабля, і він був проданий на аукціоні турецькій верфі Sök Denizcilik, що займається демонтажем суден.

Відомо, що структура корабля містить велику кількість небезпечних речовин, таких як азбест, ПХД та токсичні фарби, що кваліфікуються відповідно до міжнародного права як небезпечні відходи і таким чином підлягають спеціальному торговому контролю.

За оцінками, на борту SÃO PAULO перебуває щонайменше 9,6 тонн забруднених азбестом матеріалів.

Крім того, авіаносець брав участь у випробуваннях атмосферних ядерних бомб у Тихому океані. 170 тонн свинцевої/кадмієвої фарби, яка захищає корабель від радіоактивного забруднення, та відсутність інформації про попереднє видалення радіоактивного обладнання викликають стурбованість екологів.

Читайте також Франція має намір побудувати новий атомний авіаносець до 2038 року