За останніми оприлюдненими даними окупаційної адміністрації частини Донецької області, захопленої росіянами, станом на кінець квітня вантажообіг порту Маріуполь с початку 2024 року склав 50 тис. тонн.

Як пише ЦТС, це відповідає показнику, який посіпаки окупантів озвучували 7 квітня. Тобто, якщо вірити цим заявам, то протягом трьох тижнів росіяни не відправляли з порту суден з краденими українськими вантажами.

Разом з тим, окупанти повідомляють, що в  2023 році в порту Маріуполь було відновлено роботу 39 кранів та 58 одиниць перевантажувальної техніки. Крім того, було відновлено працездатність центральних ремонтно-механічних майстерень.

За даними росіян, протягом 2023 року морський порт Маріуполь обробив 65 суден. Сукупний обсяг перевалки в порту за 12 місяців минулого року склав понад 142 тис. т вантажів.

Як відомо, окуповані порти на узбережжі Азовського моря - Маріуполь і Бердянськ - росіяни використовують для вивезення краденої продукції (зерно, металопродукція, вугілля та ін.) з тимчасово окупованих територій, а також за воєнним призначенням.

Щодо маршрутів незаконного вивезення вантажів, то самі росіяни інформують, що з Маріуполя судна йдуть до портів Ростов-на-Дону, Кавказ, Азов, Севастополь.