На якорі на китайській верфі у східній провінції Чжецзян з лютого стоїть судно "Ангара", яке з серпня 2023 року перевезло до російських портів тисячі контейнерів, які, як вважають, містять північнокорейські боєприпаси.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Reuters.

"Ангара" пришвартоване до судноремонтного заводу найбільшої в КНР приватної судноремонтної компанії Zhoushan Xinya Shipyard в Чжецзяні.

Судно було ідентифіковане за унікальним транспондером автоматичної ідентифікаційної системи (АІС), який був ненадовго ввімкнений, ймовірно, з міркувань безпеки, під час проходження жвавої ділянки Корейської протоки на шляху до Китаю.

За інформацією Британського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI), російське судно "Ангара", перевозило до російських портів північнокорейські боєприпаси.

Речник Державного департаменту США заявив, що йому відомо про "достовірні повідомлення з відкритих джерел" про те, що "Ангара" зараз пришвартована в китайському порту, і що він порушив це питання перед китайською владою.

"Ми закликаємо всі держави-члени виконати свої зобов'язання згідно з резолюцією 2397 РБ ООН", - заявив речник, посилаючись на резолюцію ООН, яка обмежує торгівлю з Північною Кореєю і вимагає від держав-членів ООН скасовувати реєстрацію будь-яких суден, залучених до незаконної діяльності.