АТ "Укрзалізниця" у січні-березні 2024 року працювала з прибутком.

Як пише Інтерфакс-Україна, про це повідомив голова правління АТ УЗ Євген Лященко на зустрічі з журналістами. При цьому очільник компанії не уточнив конкретного розміру прибутку.

Як відомо, в минулому році "Укрзалізниці" вдалося вийти на чистий прибуток в сумі 5,2 млрд грн.

Серед ключових чинників, що позитивно вплинули на фінансові результати УЗ, в компанії називають дохід від пасажирських перевезень, який збільшився завдяки збільшенню пасажирообігу на 11% (+1,42 млрд грн), зменшення витрат на матеріали та ремонти завдяки заходам з економії, зокрема використанню старогорілих матеріалів (+4,81 млрд грн), стабільніший, ніж очікували спочатку, курс гривні (+4,53 млрд грн) і відновлення корисності активів на деокупованих територіях (+1,88 млрд грн).

Крім того, позитивно позначилося скасування зобов'язання зі сплати земельного податку за об'єкти на окупованих територіях (+0,69 млрд грн), зниження ставки земельного податку за рахунок роботи з перереєстрації земельних ділянок (+0,55 млрд грн), зростання доходів від допоміжної діяльності: послуг охорони - на 25% і послуг обслуговування пасажирів - на 24% (+527 млн грн).

Позитивному здобутку минулого року сприяла і зовнішня допомога у вигляді кредитного та грантового фінансування. Так, якщо в 2022 році обсяг кредитів склав 249 млн євро, а грантів - 28 млн євро, то в 2023-му ці показники склали відповідно 238 млн євро і 376 млн євро.

Також варто нагадати, що ще в середині 2022 року вантажні залізничні тарифи були підвищені відразу на 70%. Коефіцієнти були підвищені для всіх видів вантажів, і це мало визначальний вплив на доходні надходження компанії.