Служба безпеки України затримала сім’ю зрадників, які планували підірвати інфраструктуру на шляху слідування залізничних ешелонів ЗСУ на Харківщині. Двоє працівників комунальних служб, брат і сестра, розвідували маршрути руху військових ешелонів на Лиманському напрямку.

Як зазначили в СБУ, найбільше фігурантів цікавили "уразливі" ділянки переміщення рухомого складу, наприклад, залізничні мости, шляхопроводи і автотунелі під коліями.

Також зловмисники встановлювали координати релейних шаф і трансформаторних підстанцій "Укрзалізниці".

Отримані відомості агенти мали передати своєму російському куратору у вигляді геолокацій критичної інфраструктури. На основі цієї інформації загарбники планували здійснити диверсію на залізничній лінії під час руху вантажного ешелону ЗСУ.

Агентурну групу було викрито ще на початковому етапі її розвідувальної активності. Після цього їх було "покроково" задокументовано і затримано під час збору розвідданих для окупантів.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося, що контррозвідка Служби безпеки України зірвала спробу рф завдати вогневого ураження по стратегічних об’єктах "Укрзалізниці" на Чернігівщині. Було затримано працівника чернігівського підрозділу "Укрзалізниці", який допомагав окупантам готувати ракетний удар по залізничній лінії в області, що сполучає північні та східні регіони України. Ще однією потенційною ціллю ворога були платформи для вантажного обслуговування рухомого складу.