Україна офіційно починає переговори з регуляторами США та Євросоюзу щодо відновлення пасажирських авіаперевезень. Консультації відбуваються й з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю.

Про це пише ЦТС з посиланням на РБК Україна.

Зазначається, що українська сторона передає регуляторам своє бачення, як ринок буде працювати в умовах військового стану, а також свою оцінку ризиків, підходи та алгоритми.

"Прикладів, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети, у світі не так багато. Ізраїль - це найуспішніший приклад. Ми багато часу проводили і проводимо консультаціях з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю", – сказав віце-прем’єр з відновлення - міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

На рівні планів є різні сценарії щодо кількості аеропортів, які можуть бути відкриті в Україні. 

Кубраков додав, що вже є європейські авіакомпанії, які цікавляться і хочуть бути першими при відновленні роботи українського авіаринку, але відмовився їх називати. Перемовини, за його словами, також йдуть й з трьома українськими авіакомпаніями.

Нагадаємо, ЦТС писав, що в Україні ще до завершення війни, ймовірно, відкриють один з цивільних аеропортів. Про таку можливість заявив керівник офісу президента Андрій Єрмак під час виступу в Інституті Хадсона в рамках своєї поїздки до США. У своєму виступі він не назвав аеропорт та конкретні часові рамки для його відкриття. 

У вересні 2022 року на той момент міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що технічно для відновлення роботи аеропортів в Україні необхідно до двох тижнів. Але практично це буде можливим лише за наявності гарантій безпеки. Першою повітряною гаванню, яку Міністерство інфраструктури розглядало для відновлення роботи, був аеропорт Львів.