Канадська суднобудівна компанія Seaspan Shipyards у Ванкувері планує здати найпотужніший у світі дизель-електричний криголам у 2030 році, йдеться в повідомленні компанії ABB, яка отримала контракт на постачання пропульсивної системи Azipod для даного судна, пише ЦТС.

Криголам буде мати клас Polar Class 2 для цілорічної експлуатації в помірних льодових умовах, його потужність складе 34 МВт.

Замовником будівництва є Берегова охорона Канади.

ABB бере на себе роль єдиного системного інтегратора, відповідального за проектування, постачання та введення в експлуатацію комплексного силового агрегату.

Судно буде побудовано відповідно до Національної стратегії суднобудування Канади (NSS), довгострокового зобов'язання країни щодо оновлення канадського федерального флоту.

Оскільки найбільший нині криголам Канади Louis S. St-Laurent планується вивести з експлуатації наприкінці десятиліття, нове судно стане важливим доповненням до флоту Берегової охорони.

Крім патрулювання канадського узбережжя, до обов'язків судна входитиме підтримка арктичної науки та досліджень, реагування на навколишнє середовище та пошуково-рятувальні операції.

Порівняно зі своїм попередником, новий флагман криголамного флоту зможе працювати протягом більш тривалий час у складних погодних умовах.