Міністерства транспорту Казахстану та Румунії підписали в Бухаресті меморандум про взаєморозуміння, який передбачає співпрацю сторін щодо розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ).

Як пише ЦТС з посиланням на Port news, міністр транспорту Казахстану Марат Карабаєв під час зустрічі сторін відзначив важливу роль Румунії, розташованої між Чорним морем і більшістю країн Європи, у розкритті потенціалу Транскаспійського транспортного коридору.

"Ми готові й надалі зміцнювати співпрацю для взаємного збільшення обсягів транзитних вантажопотоків та обміну передовим досвідом у галузі мультимодальних перевезень та логістичних процесів. Враховуючи, що Казахстан та Румунія є учасниками міжнародної угоди щодо розвитку міжнародного транспортного коридору, ми також зацікавлені у розвитку співробітництва у сфері перевезень цим коридором", - сказав очільник казахстанської делегації.

Зазначається, що загалом пропускну спроможність Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту до 2025 року планується збільшити з 6 до 10 млн т вантажів на рік.

Нагадаємо, на поточному тижні в Єврокомісії оголосили про інвестиції в обсязі 10 млрд євро в розвиток Транскаспійського маршруту, як альтернативи транзиту через територію росії. Ці кошти отримають країни Центральної Азії: Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан.

Хоча українські порти і зазначені на карті Транскаспійського маршруту, яку використовують у Єврокомісії, продовження маршруту в західному напрямку розглядається або суходолом через територію Туреччини, або через Чорне море - до портів Румунії і Болгарії.