Найбільша російська судноплавна компанія - "Совкомфлот", що знаходиться під західними санкціями - в перші дні 2024 року здійснила масове переведення свого флоту під прапор Габону.

Як пише ЦТС з посиланням на Splash, реєстр суден згаданої центральноафриканської країни демонструє наразі найшвидше зростання. Так, в 2023 році прапор Габону виріс на 130,6%. Цьому сприяла велика кількість російського тоннажу, що був переведений під прапор Габону після початку повномасштабної війни росії проти України.

За даними дослідницької групи Navigating Russia, станом на 11 січня 2024 року близько 46 танкерів "Совкомфлоту", раніше зареєстрованих у Ліберії, масово змінили прапор у Габоні . Ймовірно, найближчими днями ця тенденція продовжиться.   

"Найближчими тижнями ми також зможемо побачити, що інші тіньові танкери, які не належать "Совкомфлоту", змінять прапори з Ліберії та Маршаллових Островів", - прогнозує керівник  Navigating Russia Крейг Кеннеді. Штаб-квартири обох реєстрів (Маршаллових Островів і Ліберії) розташовані в США, і вони зазнали тиску з боку Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США.

Останні дані аналітиків говорять, що зараз в так званому "сірому флоті" перебуває загалом 675 танкерів, що становить 7,4% від загального світового танкерного флоту.