Судноплавна компанія Maersk має намір змінити логістику на контейнерному сервісі OC1, на якому вантажі доставляються з регіону Океанії до Північної та Південної Америки. Заходи вживаються для полегшення наслідків аномальної посухи на території Панами, що викликало затримки у переміщенні вантажів та суден через Панамський канал.

"З огляду на поточний та прогнозований рівень води в озері Гатун, Адміністрація Панамського каналу (ACP) змушена була знизити кількість та тоннаж суден, які можуть проходити через канал. За тісної співпраці з ACP ми внесли зміни до послуг, щоб мінімізувати несприятливі наслідки для наших клієнтів", - йдеться у повідомленні Maersk.

Maersk планує в якості альтернативи перевозити вантажі в обхід Панамського каналу своєрідним 80-кілометровим "сухопутним мостом". "Це створює дві окремі петлі: Атлантичну та Тихоокеанську. Тихоокеанські судна розгортатимуться в Бальбоа (Панама), вивантаживши вантаж, що прямує до Латинської Америки та Північної Америки, і взявши на борт вантаж, що прямує до Австралії та Нової Зеландії. Атлантичні судна розгорнуться до Мансанільйо (Панама), вивантаживши вантаж, що прямує до Австралії та Нової Зеландії, і взявши на борт вантаж, що йде до Латинської та Північної Америки", - пояснили в компанії.

Проблеми з транзитом суден Панамським каналом почалися навесні 2023 року з початком найсильнішої посухи за 143-річну історію каналу через пересихання озера Гатун, що живить його.

У травні минулого року Адміністрація каналу запровадила перші обмеження, що призвело до утворення черг із суден та збільшення часу їхнього проходу через канал.