Канада, Україна, Велика Британія та Швеція спільно ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІСАО) проти Ісламської Республіки Іран за використання зброї проти цивільного повітряного судна в польоті в порушення його міжнародно-правових зобов’язань відповідно до Чиказької конвенції.

Як пише ЦТС, про це 8 січня повідомила Надзвичайний і Повноважний посол України в Канаді Юлія Ковалів.

"Незважаючи на всі жахіття війни, понад 122 тисячі воєнних злочинів, які сьогодні розслідує Україна, ми і далі працюємо над притягненням Ірану до відповідальності. Позов до ІСАО - це ще один крок до встановлення правосуддя (щодо рейсу PS752)", - зазначила Ковалів.

Нагадаємо, пасажирський Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий 8 січня 2020 року іранською ракетою в районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні у Тегерані одразу після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (у тому числі всі 9 членів екіпажу), 82 громадяни Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - Німеччині та Великій Британії.

Тривалий час Іран не хотів віддавати бортові самописці зі збитого літака для міжнародного розслідування. Останнє, врешті, підтвердило, що основною причиною аварії став "зовнішній вплив" на літак. Згодом влада Ірану погодилася виплатити по 150 тис. дол. компенсації сім'ям загиблих в авіакатастрофі. При цьому компенсацію МАУ за втрату літака іранці виплачувати відмовилися.

На початку 2022 року українська авіакомпанія розглядала можливість арбітражного звернення до Ірану стосовно виплати за збитий лайнер.