Туреччина, Болгарія і Румунія 11 січня, як і анонсувалося, підписали в Стамбулі угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі.

Як повідомляє ЦТС, про це інформує Європейська правда з посиланням на AP.

Міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер заявив, що підписаний документ передбачає створення цільової групи з протимінної діяльності між трьома державами для боротьби з дрейфуючими мінами.

"Ми спільно вирішили підписати протокол між трьома країнами з метою більш ефективної боротьби з мінною небезпекою в Чорному морі шляхом поліпшення нашої існуючої тісної співпраці і координації", - сказав Гюлер. Міністр припустив, що інші країни могли б також взяти участь у розмінуванні після закінчення війни.

Раніше в уряді Болгарії наголошували, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни.

Після підписання угоди розпочнеться процес оперативного планування, спрямований на розробку детальних документів та інструкцій щодо дій групи. Цей процес може зайняти до декількох місяців.

Раніше в інтерв’ю УП командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа розповів, що Україна запропонувала розподілити роботу з розмінування Чорного моря на декілька етапів. "Румунія, Болгарія, Туреччина об'єднуються в таку тактичну групу для боротьби з дрейфуючими мінами. Поки що вони будуть боротися з тими мінами, які знаходяться в їхній зоні відповідальності, не біля берегів України чи в нашій виключній економічній зоні. Наше бачення, що ми так само повинні бути в цій групі, щоб мати своїх представників для координації. І так воно і буде", - сказав Неїжпапа.

"Одразу ж після нашої перемоги розпочнеться повномасштабна протимінна операція. Для цього ВМС створили відповідний штаб, люди проходять підготовку, в нас уже є протимінні кораблі, які зразу ж після перемоги прибудуть до Чорного моря. Ми готуємо наших спеціалістів і водолазів у тому числі. В першу чергу треба буде розмінувати рекомендовані шляхи, місця якірних стоянок - те, що використовується в цивільному судноплавстві… Щоб забезпечити ці шляхи, місця якірних стоянок тощо - це буде 5-7 місяців", - додав він.

За словами віцеадмірала, розмінування всього району ведення бойових дій (Чорне море і Азовське море) потребуватиме декількох років.