Українські авіакомпанії створили хаб в аеропорту Кишинева та виконують рейси на замовлення молдавських авіакомпаній, поки небо України закрите для польотів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Аvianews.

В аеропорту Молдови базуються одразу п'ять пасажирських літаків українських авіакомпаній SkyUp та Windrose Airlines.

Windrose Airlines розмістила в Кишиневі два своїх літаки - Boeing 737-800 з реєстрацією UR-PSF і Boeing 737-900ER UR-PSI. Вони возять пасажирів молдавської авіакомпанії Flyone.

SkyUp розмістила у столичному аеропорту Молдови три з восьми авіалайнерів. Зараз у Кишиневі базуються три Boeing 737-800 із номерами UR-SQB, UR-SQC, UR-SQF. Ці повітряні судна виконують рейси на замовлення авіакомпаній Flyone та HiSky.

У Кишиневі також базується ще один Boeing 737-800 із реєстрацією 9H-SAT авіакомпанії SkyUp MT - підрозділу SkyUp, зареєстрованого на Мальті. Він возить пасажирів Flyone.

Усі українські авіалайнери у Молдові працюють на умовах мокрого лізингу. Це вид оренди літаків, при якому авіакомпанія надає замовнику літак разом із екіпажем та технічним обслуговуванням, за що отримує фіксовану плату. При цьому комерційні ризики за продаж квитків лягають на замовника рейсів.

Подібний вид оренди в умовах заборони польотів в Україні дозволяє українським авіакомпаніям продовжити свою діяльність та зберегти кваліфікацію льотного персоналу. Надалі вони можуть швидко відновити польоти в Україні, коли це буде визнано безпечним.