Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США (U.S. Treasury Department) 20 грудня оголосило про посилення контролю за обмеженням цін на російську сиру нафту та нафтопродукти.

Як зазначено на офіційному сайті американського відомства, нові кроки відповідають зобов’язанням, взятим лідерами "Великої сімки" (G7) 6 грудня 2023 року, щодо суворішого дотримання та забезпечення виконання політики обмеження цін на російську нафту, зокрема шляхом накладення санкцій на тих, хто бере участь в оманливих діях.

Зокрема, OFAC оновило свої Рекомендації щодо впровадження політики обмеження цін на сиру нафту та нафтопродукти походженням з російської федерації, внісши зміни для посилення процесів атестації та ведення записів для певних постачальників послуг.

Також OFAC наклало санкції на компанію SUN Ship Management D Ltd  (SUN Ship), яка базується в ОАЕ і належить російському "Совкомфлоту". Ця компанія управляє понад 20 суднами та, зокрема, танкером SCF Primorye. Це судно раніше ідентифікували як таке, що займалося транспортуванням російської сирої нафти за ціною понад 60 доларів за барель після того, як набув чинності ліміт ціни, використовуючи послуги постачальника, що знаходиться в США.

SUN Ship було внесено до санкційного списку за те, що компанія належить чи контролюється урядом рф. Також SUN Ship потрапила під санкції Європейського Союзу та Великої Британії.

Далі, як відзначили в Мінфіні США, з моменту введення обмеження ціни маловідомі нафтотрейдери з непрозорою структурою власності стали частими учасниками морського транспортування нафти, видобутої великими російськими нафтовими компаніями, доставляючи до половини російського експорту нафти.

Так, гонконгська компанія Bellatrix Energy Limited (Bellatrix) різко збільшила свою частку в торгівлі російською нафтою. Тільки з середини червня 2023 року судна, зафрахтовані Bellatrix, здійснили понад 150 заходів у порти росії. З моменту початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ця компанія продала десятки мільйонів тонн сирої нафти та інших продуктів російських державних нафтових компаній і отримала позику на сотні мільйонів доларів від російського державного банку.

Інша гонконгська компанія - Covart Energy Limited  (Covart) - також різко збільшила свою частку в торгівлі російською нафтою після впровадження політики обмеження цін. З травня 2023 року судна, зафрахтовані Covart, зробили щонайменше 23 заходи в порти росії. Covart також володіє судном під російським прапором Sanar 15.

Серед суден, які заходили в порти рф під час чартеру Covart, були  HS Atlantica, NS Champion і Viktor Bakaev. Усі вони були ідентифіковані, як залучені до транспортування російської сирої нафти ціною вище 60 доларів за барель.

Компанія Voliton DMCC, що базується в ОАЕ, раніше відома як Petrokim Trading Middle East and Asia DMCC, також різко збільшила свою частку в торгівлі російською нафтою після впровадження політики обмеження цін. З червня 2023 року судна, зафрахтовані Voliton, зробили щонайменше вісім заходів у порти рф.

З огляду на перелічені факти, компанії Bellatrix, Covart і Voliton були визначені як задіяні в морському секторі економіки росії та такі, що підлягають санкціям.

Рішенням OFAC майно та інтереси у власності вищезазначених юридичних осіб, які знаходяться в Сполучених Штатах або у володінні чи під контролем осіб із США, заблоковано. Крім того, блокуються будь-які організації, які належать, прямо чи опосередковано, на 50% або більше одній чи кільком заблокованим компаніям. Також блокуються усі транзакції юридичних осіб в межах США.

Нагадаємо, що у листопаді Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США наклало санкції на три танкери та три судноплавні компанії з ОАЕ у відповідь на обхід цінових обмежень щодо російської нафти.

Також у листопаді місяця Міністерство фінансів США послало запит власникам танкерів, щодо дотримання обмеження цін на російську нафту. Після цього грецькі власники нафтових танкерів дещо скоротили кількість російської нафти, яку вони перевозили.

Між тим, як сьогодні стало відомо, росія з початку 2023 року експортувала близько 250 млн т сирої нафти, що на 7% більше показника 2021 року. Експорт сирої нафти до так званих в рф "дружніх країн" збільшився на 60%. Зокрема, досягнуто історичного максимуму в торгівлі з Китаєм.