Невеликий польський морський порт Колобжег, що розташований на узбережжі Балтийського моря між Свіноуйсцем та Гдинею, у третьому кварталі 2023 року відновив перевалку українського збіжжя, що вплинуло на загальні показники оброблених ним вантажів.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Rynek infrastruktury.

Згідно наведених даних, за підсумками роботи у липні-вересні польський порт обробив понад 73 тис. вантажів проти 48 тис. т за аналогічний період 2022 року. Відповідно обсяги перевалки зросли на 52%.

В порту перевантажуються деревина, вапняк, добрива, щебінь. Але більше половини усіх обсягів за звітний період склали зернові вантажі. Вони і вплинули на зростання перевалки. Зокрема, мова йде про кукурудзу та ячмінь, обробка яких відновилася з липня.

Ще влітку минулого року адміністрація порту висловила бажання працювати з українськими зерновими вантажами. У квітні поточного року, коли влада Польщі заборонила імпорт українського збіжжя, але врешті дозволила його транзит, Колобжег спочатку не потрапив до переліку портів, які можуть обробляти українське зерно, яке йде транзитом через Польщу на експорт. Але потім цю помилку було виправлено.

"Ми продемонстрували, що ми непередбачувані у своїх діях як країна, тому побудова довгострокових ділових відносин сприймається як ризикована, оскільки одна постанова може перевернути все з ніг на голову", - коментував раніше ситуацію Артур Лієвський, очільник адміністрації порту Колобжег.

В пресрелізі порту за 3-й квартал відзначили, що хоча польський уряд досить швидко наприкінці квітня видав нову постанову, включивши Колобжег до переліку морських портів, через які можливий транзит зерна з України, "однак відновлення довіри зайняло багато часу, і деякий час у Колобжезі не з'являлися вантажні потяги з продукцією українського походження". Після 3-місячної перерви перший потяг із кукурудзою з України прибув до порту наприкінці липня.