Газопровід Balticconnector, що пролягає по дну Балтійського моря міє Естонією і Фінляндією, був відключений на минулих вихідних, оскільки отримав пошкодження. У вівторок на урядовій пресконференції в Гельсінкі було заявлено, що трубопровід і підводний кабель зв’язку, прокладений поруч, ймовірно, були навмисно пошкоджені, пише ЦТС.

"Цілком імовірно, що пошкодження як газопроводу, так і кабелю зв’язку є результатом зовнішньої діяльності. Причина пошкодження ще не ясна, розслідування триває у співпраці між Фінляндією та Естонією", - сказав президент Фінляндії Саулі Нііністо.

Також напередодні в норвезькій дослідницькій організації NORSAR повідомили, що у день витоку у трубопроводі Balticconnector у східній частині Балтійського моря був зафіксований вибух.

Керівник польської компанії Rochan Consulting Конрад Музика відзначив, що в районі інциденту перебувало російське гідрографічне судно "Сибіряков", яке було також одним із суден, що були помічені поблизу місця вибуху газопроводу "Північний потік" минулого року.

Як вважає експерт з питань енергетики Михайло Гончар, це вказує на те, що за інцидентом з Balticconnector може стояти росія. "Почерк" диверсії - такий самий як і у випадку з "Північними потоками". Факт перебування розвідувального корабля Балтфлоту поблизу зони диверсії промовисто говорить сам за себе", - написав експерт у Facebook.

"Росія здійснила означену диверсію задля зондажу реакції НАТО, ЄС, національних компетентних органів, а також вивчення їх поведінки та заходів, які будуть вживатися… Очевидно, що цим інцидентом дії росії не обмежаться, далі може бути Північне море та Північна Атлантика, а також Середземне море. За певних обставин і Чорне море в частині румунської газової інфраструктури на шельфі", - спрогнозував Гончар. 

На його думку, НАТО слід відмовитись від практики ухиляння публічної ідентифікації російського авторства диверсій, оскільки це лише заохочує росію до подальших  подібних дій.

Раніше і НАТО відзначали, що після диверсії на газопроводах "Північний потік" у вересні минулого року Альянс посилив свою військову присутність у регіоні Північного моря. Також Альянсом було створено координаційний центр щодо підводної інфраструктури - для визначення вразливостей і координації зусиль між членами НАТО, партнерами та приватним сектором.

Ще раніше нідерландські розвідувальні служби MIVD і AIVD заявили, що об’єкти критично важливої офшорної інфраструктури, такі як інтернет-кабелі, газопроводи та вітряні ферми, тепер стають потенційними об’єктами російських диверсій.