Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Роберт Телюс заявив, що в цій країні буде побудований перший зерновий порт. Зокрема, це станеться в Гданському порту.

Про це пише ЦТС з посиланням на Polske radio 24.

Посадовець сказав, що RSSI (Агропродовольча інвестиційна компанія) підписала з портом Гданськ угоду для реалізації цього проекту.

"Сьогодні державна компанія RSSI підписала угоду з портом Гданськ на зерновий порт. У нас є зерновий порт", - сказав міністр, не надавши жодних інших пояснень.

За його словами, нове підприємство покращить транспортування зерна, зокрема з України.

Він додав, що створення подальших "коридорів солідарності", які дозволяють транспортувати українське зерно морським шляхом, дуже важливе. Адже, як підкреслив Телус, відсутність постачання агротоварів до країн Африки вигідна рф.

Варто зауважити, що наразі найбільший зерновий термінал серед морських портів Польщі розташований у Гдині.

Щодо Гданська, то раніше повідомлялося, що у цьому порту протягом наступних двох років планують збільшити перевалку зерна з минулорічних 2 млн т до 6 млн т

За перші два квартали 2023 року в порту вже було перевантажено 1,4 млн т зернових вантажів (переважно кукурудзи). Це зростання на 52% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Перевалку здійснюють різні оператори: GBT/Malteurop, Gdańskie Młyny, Magrol, Port Gdański Eksploatacja, Siark-Port, Speed.