Віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що судно Aroyat під прапором Палау з 17,6 тис тонн української пшениці для Єгипту вийшло з порту Чорноморськ, пише ЦТС.

Це друге судно, що скористалося тимчасовим коридором для цивільних суден на вхід до порту з метою експорту агропродукції.

Екіпаж судна - громадяни Єгипту, Туреччини, Азербайджану, Бельгії та Албанії. 

Як свідчать дані сервісів моніторингу суден, портом призначення вказаний Ель-Дехейла, що поблизу Олександрії.

Screenshot - 22_09_2023 , 9_46_06

Нагадаємо, що спочатку встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації суден, які перебували в українських портах Великої Одеси на момент повномасштабного вторгнення рф.

До цього встановленим коридором пройшло судно Resilient Africa з 3 тис тонн пшениці. Наразі балкер вже пройшов протоку Босфор.

ЦТС писав, що Resilient Africa та Aroyat - перші судна, які скористалися тимчасовим коридором у Чорному морі, оголошеним Україною, на вхід до українських портів. До цього п’ять суден, що з початку повномасштабного російського вторгнення залишалися в портах Одеса і Південний, скористалися коридором на вихід.

photo_2023-09-22_09-40-23