Усі аргументи на користь продовження заборони на імпорт зерна з України до країн ЄС винесено на обговорення Євромісії. При цьому Польща сподівається на ухвалення позитивного рішення щодо заборони, оскільки обмежувальні заходи навели лад у торгівлі зерном у ЄС.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це заявив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський.

"Ми наближаємося до ухвалення позитивного рішення з цього питання. Усі аргументи на користь продовження заборони лежать на столі. Я глибоко переконаний, що це станеться", - сказав він польському виданню pap.pl.

Войцеховський зазначив, що обмежувальні заходи "навели лад у торгівлі зерном у Євросоюзі". Такі рішення, за його словами, виявилися вигідними не лише для прифронтових країн. "Експорт (зерн) з України не залишився в прикордонних країнах (...) і виявився більшим, ніж до введення заборони", - заявив єврокомісар.

Коментуючи намір Польщі запровадити односторонню заборону в разі непродовження обмежувальних заходів проти імпорту українського зерна, Войцеховський сказав, що це "один з аргументів на користь продовження заборони та запобігання хаосу, який виник внаслідок односторонніх заборон, запроваджених або Польщею, або іншими державами-членами".

Відповідаючи на запитання про бажання Болгарії виключити насіння соняшнику зі списку зернових, на які поширюється заборона, єврокомісар пояснив, що якщо заборону буде продовжено, то вона поширюватиметься на п'ять країн (Польщу, Угорщину, Словаччину, Болгарію, Румунію), а також на ті ж самі культури, що й раніше: пшеницю, кукурудзу, ріпак і соняшник.

Войцеховський повідомив, що представив Європейській Комісії пропозицію про субсидування транзиту українського зерна з розрахунку 300 млн за 10 млн тонн. "Ідея полягає в тому, щоб зробити цей транзит ще більш ефективним", - резюмував він.

Раніше повідомлялося, що Україна може подати позов проти Брюсселя і країн-членів Європейського Союзу до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо вони не скасують обмеження на експорт її агропродукції після 15 вересня.