Віце-прем’єр-міністр - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр економіки та інновацій Литви Аушрінє Армонайтє провели засідання Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. Одним з напрямків обговорення були питання співпраці в транспортній сфері.

Як пише ЦТС, про це розповіла заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна.

Зокрема, вона повідомила, що литовська сторона запропонувала українським авіакомпаніям розглянути питання про початок діяльності в Литві, а також брати участь у національних конкурсах в цій країні на виконання рейсів за стратегічними напрямками.

"Ми також домовилися поглибити співпрацю у авіаційній сфері та сподіваємося на відновлення авіаперевезень між Литвою та Україною найближчим часом", - заявила заступниця міністра.

Вона також проінформувала, що сторони обговорювали можливість відновлення пасажирського залізничного сполучення між Литвою і Україною. Зокрема, мова йде про розвиток маршруту Київ-Варшава-Вільнюс.

Відзначимо, що наразі найактивнішою з українських авіакомпаній за кордоном є SkyUp, яка зареєструвала власну компанію в ЄС, а також надає в мокрий лізинг іншим перевізникам свої літаки. А авіакомпанія Supernova Airlines, що входить до групи компаній "Нова пошта", здійснює вантажні перевезення між Польщею і Латвією за маршрутом Жешув-Рига.

Щодо залізничного пасажирського сполучення, то до пандемії з України до Київа можна було доїхати поїздом "Чотири столиці", що курсував за маршрутом Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига.