Дані моніторингу в червні-серпні 2023 року тендерних майданчиків щодо закупівель рухомого складу електротранспорту свідчать, що 8 українських міст планують придбати 166 одиниць такого транспорту.

Про це пише ЦТС з посиланням на Асоціацію "Енергоефективні міста України".

Моніторинг, який було здійснено ГО Vision Zero, показує, що закупівлі оголошували Івано-Франківськ, Хмельницький, Тернопіль, Запоріжжя, Чернівці, Львів, Харків та Вінниця.

Всього зафіксовано 10 оголошених тендерів на загальну суму близько 4,6 млрд грн. Чотири закупівлі вже завершились, одна не відбулися, а п’ять ще тривають. З 10 тендерів, 6 відбуваються в рамках кредитних проектів з міжнародними фінансовими організаціями - ЄІБ та ЄБРР.

11

Найбільше міста закуповують нові тролейбуси та трамваї. Декілька закупівель стосуються вживаного рухомого складу тролейбусів та нових батарейних автобусів.

Найбільшою закупівлею є оголошення м. Чернівці на придбання 50 тролейбусів за кредитні кошти ЄІБ.

"Активна діяльність міст щодо оновлення рухомого складу є позитивним явищем, навіть в умовах війни. Перше, в більшості це - зовнішні фінансові ресурси, які надходять в Україну. У великій частині тендерів перемогу здобувають українські виробники, це дозволяє підтримувати економіку, зберігати працездатність підприємств машинобудування, зберегти персонал, сплачувати податки та збори. По-друге, рухомий склад в багатьох містах справді перебуває у плачевному стані, й не відповідає вимогам доступності - не має низької підлоги, що вкрай важливо. По-третє, сучасний рухомий склад має вищі показники енергоефективності, ніж застарілий й аварійні трамваї й тролейбуси, яким він прийде на заміну. Це означатиме економію коштів місцевих бюджетів й зменшення енергоспоживання з єдиної енергомережі, й звісно, позитивний вплив на якість повітря й здоров’я населення - особливо, коли новий транспорт замінить старі дизельні автобуси. Всі ці питання стали ще важливішими в умовах війни" - прокоментував результати моніторингу Віктор Загреба, голова правління громадської організації Vision Zero.

2(1)

Нагадаємо, в серпні Луцька міська рада повідомила, що ухвалено рішення про затвердження субпроекту "Оновлення тролейбусного парку м. Луцька" з обсягом фінансування від Європейського інвестиційного банку в сумі 6,33 млн євро.

Також КП "Київпастранс" оголосило тендер на придбання за кошти ЄІБ тролейбусів на 50 млн євро.