Блокуючи доступ до українських портів на Чорному морі, росія серед іншого обмежує експортні можливості України, як важливого конкурента на світових ринках збуту продукції ГМК. Тому порти мають бути розблоковані. Крім того, Євросоюз повинен більш ретельно слідкувати за дотриманням вже запроваджених санкцій проти рф стосовно імпорту металопродукції до країн-членів ЄС.

Як пише ЦТС, про це в інтерв’ю польському Business Insider розповів гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков.

Зокрема, топ-менеджер відзначив, що зараз працюючі підприємства "Метінвесту" -  металургійні комбінати "Запоріжсталь" і "Каметсталь" - працюють на 65-70% і 75% від своїх потужностей відповідно. Близько 25% продукції продається на внутрішньому ринку, решта йде переважно до Європейського Союзу. Сталь реалізовується переважно в найближчих країнах, таких як Польща, Словаччина, Чехія, Румунія та Болгарія. Частина продукції йде в Італію, Німеччину та Францію. А от залізорудним підприємствам пощастило менше. Раніше ключовим покупцем був Китай. Проте в нинішній ситуації експорт туди практично неможливий, оскільки чорноморські порти заблоковано. "Залізорудні підприємства зараз використовують близько 35-40% своїх потужностей. Ми намагалися відправляти сировину до Китаю через румунські та польські порти. Проте, на жаль, на нинішньому ринку економіка цієї логістики просто не працює", - пояснив Риженков.

Відповідаючи на питання, чи не хоче росія, користуючись блокуванням українських портів, захопити зовнішні ринки збуту української продукції ГМК подібно тому, як чинить із зерном, вийшовши з зернової угоди, Юрій Риженков зауважив: "Росія має надлишкові потужності й продовжує виробництво сталі. Тож там, де зараз не може продаватися продукція українських металургійних заводів, з’являються російські. Особливо, коли ми говоримо про Далекий Схід або країни Перської затоки, які традиційно значною мірою забезпечували українські виробники. Росіяни втручаються навіть у європейський ринок".

За словами СЕО "Метінвеста", попри те, що існує багато обмежень на імпорт російської сталі до країн ЄС, російські експортери все ще можуть постачати, наприклад, сляби для сталевих напівфабрикатів, які раніше експортувала "Азовсталь". Росія постачає ці напівфабрикати до багатьох країн, зокрема, до Чехії, Бельгії, Італії.

"Нам треба бути жорсткішими щодо санкцій і просто закрити всі лазівки, які все ще існують у санкційних списках Європейського Союзу. І переконатися, що чорноморські порти розблоковані", - резюмував Риженков.

Читайте також Не залізна завіса: Чому не працюють санкції на експорт російської гірничо-металургійної продукції