Данські протоки, що з'єднують Північне і Балтійське моря, є одним із "найвужчих місць" у світі для транзиту вантажів можуть бути заблокованими для російського нафтового експорту.

Про це пише ЦТС з посиланням на Black Sea News.

Приводом для обмеження проходу танкерів з російською нафтою можуть стати питання щодо їхньої небезпеки або відсутності європейської страховки.

Зазначається, що у разі блокування Данських проток рф слід очікувати на перебої з поставками добрив, зерна та інших сільськогосподарських товарів з регіону Балтійського моря.

Зазначається, що транспортний коридор (МТК) "Північ-Південь" "через свої логістичні особливості не зможе повноцінно допомогти з переорієнтацією російського експорту енергоресурсів". Крім того, росія потрапить у небезпечну транзитну залежність від Ірану.

Данські протоки є системою проток, яка з'єднує Північне і Балтійське моря. Протоки поділяють Скандинавський півострів та півострів Ютландія, на якому розташована Данія. На заході Ютландію омиває Північне море, на півночі - протока Скагеррак, на сході - протоки Каттегат та Ересунн (Зунд), на південному сході - Балтійське море.

Перевалка російської нафти через порти Усть-Луга та Приморськ у 2022 році для транспортування через Данські протоки склала 124,1 млн тонн і 57,1 млн тонн відповідно. Усього ж Датські протоки, за деякими оцінками, забезпечували близько 8% світової торгівлі нафтою морем.