Міноборони рф повідомило зранку 18 серпня про атаку українського морського дрона на кораблі російського флоту, що перешкоджають вільному судноплавству в Чорному морі.

Як пише ЦТС з посиланням на російські ЗМІ, безпілотник намагався атакувати кораблі Чорноморського флоту в 237 км південно-західніше Севастополя. Тобто в районі, що використовується для торгового судноплавства з та до українських портів.

Як заявили в оборонному відомстві країни-агресора, російські кораблі "виконують задачі по контролю судноплавства в південно-західній частині Чорного моря". Також в рф тепер називають ці дії заходами з "ізоляції". Що, по суті, є звичайним піратством і перешкоджанням вільному судноплавству в супереч міжнародних норм.

Міноборони рф заявило, що морський безпілотник було нібито знищено вогнем кораблів "Пытливый" та "Василий Быков". Українська сторона подію не коментувала.

Раніше за допомогою надводних дронів були атаковані і пошкоджені російський великий десантний корабель "Оленегорский горняк" і нафтовий танкер SIG.

До того Міноборони рф повідомляло про атаку трьох безекіпажних катерів на російські кораблі "Сергей Котов" і "Василий Быков", які знаходилися в 340 км південно-західніше Севастополя. Надводні безпілотники нібито були знищені.

25 липня це ж міністерство повідомило, що двома українськими надводними дронами було атаковано згаданий вже патрульний корабель "Сергей Котов", який знаходився в 370 км південно-західніше Севастополя.

11 червня заявлялося про спробу атакувати морськими дронами російський корабель "Приазов'я".

До цього, 24 травня, була здійснена атака трьома надводними безпілотниками на російський корабель-розвідник "Іван Хурс".