В Казахстані підписано угоду про умови співпраці між компаніями Semurg Invest та AD Ports Group (ОАЕ), яка передбачає взаємодію з будівництва зернового терміналу та багатофункціонального морського терміналу "Саржа" у порту Курик.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану.

Угоду підписали регіональний директор AD Ports Group Абдулазіз Зайєд Аль-Шамсі та генеральний директор компанії Semurg Invest Нуржан Марабаєв.

Як зазначив заступник міністра закордонних справ Казахстану Алмас Айдаров, "ОАЕ є важливим торговельно-інвестиційним партнером Казахстану. За підсумками І кварталу 2023 року з ОАЕ до РК залучено прямих іноземних інвестицій на суму 209,7 млн доларів (зростання у 2,5 рази порівняно з аналогічним періодом 2022 року з 83,1 млн доларів).

З 2005 року до I кварталу 2023 року залучено інвестицій на суму 3,38 млрд доларів. На 1 серпня 2023 року в Казахстані діє 250 компаній за участю арабського капіталу.

Наголошується, що проект ММТ "Саржа" входить до переліку найбільших інфраструктурних проектів Казахстану.

Зазначається, що сьогодні на території майбутнього терміналу завершено будівництво двох причалів, під'їзних залізничних колій, першої фази зернового терміналу та терміналу генеральних вантажів. Незабаром очікується перевалка перших вантажів.

Повна реалізація проекту дозволить збільшити пропускну спроможність Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ) на 10 млн тонн на рік.

Також повідомляється, що еміратська сторона зацікавлена у співпраці з портом Курик щодо реалізації транспортно-логічної ініціативи для розвитку експортних маршрутів у Центральній Азії.