Румунія у найближчий період подвоїть свої потужності з перевезення зерна з України - з 2 млн тонн на місяць до 4 млн тонн щомісяця, заявив міністр транспорту країни Сорін Гріндяну після переговорів з представниками США, Європейського Союзу, Молдови, України та Румунії щодо альтернативних маршрутів транспортування зерна з України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Бізнес Цензор.

"Ми погодилися, що експорт українського зерна має бути прискорений у контексті відомих атак на українські порти Рені та Ізмаїл, що сталися протягом останніх тижнів. Під час цих зустрічей ми підкреслили важливість румунських наземних, залізничних і морських транспортних шляхів для підтримки безперервного потоку експорту та імпорту з України", - сказав Гріндяну.

Він додав, що з точки зору транспорту на Дунаї Сулинський канал є єдиним життєздатним водним шляхом для цих перевезень, тому важливо оптимізувати пропускну спроможність цього маршруту.

У середньостроковій перспективі міністр Гріндяну говорить про інвестиції в розмірі 1 млрд євро в залізничне сполучення порту Констанца та більше інвестицій у проекти дорожньої та залізничної інфраструктури, які є критично важливими для післявоєнної відбудови України.