26 липня відбулося анонсоване раніше перше засідання Ради Україна-НАТО, на якому обговорювалося перешкоджання росією вільному судноплавству в Чорному морі.

Як пише ЦТС, від української сторони засідання відкрив віце-прем'єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Тільки за останні 9 днів в результаті атак рф пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Також росіяни обмежують судноплавство в районі тимчасово окупованого Криму та біля територіальних вод Болгарії. Цим рф фактично блокує рух суден в напрямку морських портів України", - розповів Кубраков.

Відзначимо, що з урахуванням враженого в ніч на 27 липня терміналу в Одеській області, кількість пошкоджених портових об’єктів сягнула 27.  

Щодо змісту засідання Ради Україна-НАТО, то Кубраков повідомив, що сторони спільно засудили вихід росії з зернової ініціативи та цілеспрямовані ракетні та дронові атаки на портову інфраструктуру.

"Обговорюємо можливі шляхи протидії цинічним атакам ворога та перешкоджанню вільному торговельному судноплавству. Вдячний союзникам з Альянсу за рішення посилити свою розвідувальну діяльність в акваторії Чорного моря. Розраховуємо, що це допоможе стабілізувати безпекову ситуацію і створить умови для відновлення нормальної роботи українських портів", - резюмував міністр.

Раніше стало відомо про доповідь військово-політичному керівництву росії, в якому контр-адмірала ВМФ росії Едуард Луйк прозвітував, як за допомогою Спільного координаційного центру російські представники саботували реалізацію зернової ініціативи.

Як відзначають в ГУР Міноборони України, отриманий документ свідчить, що всі дії по зриву зернової угоди були частиною єдиного заздалегідь розробленого плану. Цілеспрямовані обстріли української портової інфраструктури в останні дні - це лише черговий крок в його реалізації.