Румунський порт Констанца має потужності для обробки додаткових вантажів до середини серпня, заявив голова бізнес-асоціації порту та менеджер портового оператора Comvex Віорел Панайт.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

"Жнива в Румунії починаються трохи пізніше, ніж в Україні, що породжує паузу між двома культурами. І деякі румунські фермери все ще тримають свій урожай, тому продажі зараз стагнують. Це створює наявність логістичного потенціалу, від якого Україна може отримати вигоду", - сказав Панайт.

Він зазначив, що оператори зернових терміналів збільшили інвестиції в обладнання та управління, щоб збільшити робочу потужність порівняно з початком війни. На піку свого розвитку Константа переробляла 25 млн тонн зерна на рік, і, за словами Панайта, цей показник буде перевищений у 2023 році.

"Є прискорений курс, і кожен, і держава, і портова адміністрація, і портові оператори націлені на збільшення операційних і транзитних швидкостей, збільшення обсягів зерна", - додав він.

Компанія Comvex, яка минулого року подвоїла свої потужності з розвантаження барж, збільшує потужності зберігання зерна на 25% до 250 тис. тонн у ході модернізації, яка триватиме близько восьми місяців.

Панайт також сказав, що деякі портові оператори використовують цифрову систему, яка скоротила час, необхідний для обробки митних заяв, до 30 хвилин з 48 годин.

Україна збільшила пропускну спроможність у своїх дунайських портах Рені та Ізмаїл, а також ведуться переговори з операторами залізничних вагонів щодо нової системи перевантаження на українсько-румунському кордоні Вадул-Сірет-Дорнешті, зазначив Панайт.