Російське керівництво вчергове озвучує тезу, що Чорноморська зернова ініціатива після 18 березня була пролонгована лише на 60 днів, а не на 120, як наполягають ООН, Україна та Туреччина.

Як передає ЦТС з посиланням на Інтерфакс, сьогодні цю тезу ретранслював прессекретар президента рф Д. Пєсков.

"Якщо судити станом на сьогодні, перспективи (зернової угоди - ред.) не такі вже й хороші. Угода була продовжена на 60 днів, а не повністю, виключно у зв'язку з тим, що рівно половина цієї угоди не працювала і не працює досі", - сказав він.

"Ми знаємо, що представники ООН докладають певних зусиль, але у них не все виходить. Як і раніше, друга половина угоди не працює. Ці умови не виконуються", - додав Пєсков.

Нагадаємо, що росія вимагає в обмін на роботу "зернового коридору" відновити експорт її аміаку транзитом через територію України. Зокрема, країна-агрессор хоче поновити роботу аміакопроводу "Тольятті-Одеса" і перевалку аміаку в порту Південний для подальшого транспортування суднами по Чорному морю. Використовуючи це як фактор тиску, рф паралельно будує в порту Тамань термінал з перевалки аміаку та азотних добрив.

Разом з тим, експерти відзначають, що справжній підтекст російських вимог інший. "Аміакопровід входить на територію України в районі міста Куп'янськ Харківської області - вздовж лінії фронту між Харківською та окупованою частиною Луганської області. Поновлення перекачки аміаку по цій трубі однозначно вимагає припинення вогню на цій ділянці фронту. Українська влада не погоджується на це, розуміючи, що це може створити невигідний прецедент "часткового перемир'я", - коментував раніше керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Нагадаємо, що 18 березня міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угода щодо дії Чорноморської зернової ініціативи пролонгована ще на 120 днів. Пізніше посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Туреччина та ООН також офіційно заявили, що Чорноморська зернова ініціатива була пролонгована на 120 днів.